Přístup k elektronickým zdrojům

Na stránkách knihovny najdete přehled všech dostupných zdrojů, nebo lze hledat:

Pokud je zdroj dostupný, kliknutím na jeho název otevřete okno SFX (viz níže), který vás odkáže na plný text.

Tipy na vyhledávání elektronických zdrojů na stránkách knihovny.

 

Využijete v případě, že už máte vyhledaný konkrétní zdroj (časopis/článek/databázi...) a nedostanete se k plnému textu, protože nejste v síti své instituce. Pak je možné načíst stránku přes proxy bránu přímo:

  • vytvořením záložky v prohlížeči, která bude proxy vkládat automaticky:

    Mozilla Firefox: klikněte na odkaz a přetahněte ho do lišty záložek, případně klikněte na odkaz pravým tlačítkem a zvolte "Přidat odkaz do záložek".
    Chrome: klikněte na odkaz a přetahněte ho do lišty záložek.
     

    Po kliknutí na takto vytvořenou záložku se stránka, kterou máte otevřenou, znovu načte přes příslušnou proxy bránu. Pokud daná instituce zdroj předplácí, dostanete se tímto způsobem rovnou k plnému textu.

  • případně ručně, vložením příslušné proxy před adresu zdroje:

    • https://ezproxy.uochb.cas.cz:2443/login?url=
    • https://ezproxy.vscht.cz/login?url=
    • https://ezproxy.techlib.cz/login?url=
     

    Například:
    https://ezproxy.uochb.cas.cz:2443/login?url=https://onlinelibrary.wiley.com/

 

Nastavte si Google scholar tak, aby se vám ve výsledcích vyhledávání zobrazily odkazy na plné texty, které jsou přístupné pro vybranou instituci.

Na úvodní stránce Google scholar klikněte na "Nastavení", přejděte na "Knihovní odkazy" a vyhledejte instituci, jejíž elektronické zdroje chcete zobrazit. Zaškrtněte až pět institucí a potvrďte.

Google scholar - knihovní odkazy

Vedle vyhledaných článků se nyní po pravé straně zobrazí odkazy na plné texty (SFX link - viz níže) v případě, že je má příslušná instituce k dispozici.

Google scholar - odkazy ve výsledcích vyhledávání

Upozornění: Dokud nevymažete cookies, bude uvedené nastavení v prohlížeči uloženo.

 

K plným textům se snadno dostanete přímo z rozhraní databáze Web of Science/Scopus přes linkovací tlačítko knihovny (SFX - viz níže).

Web of Science

WoS - link na SFX NTK
WoS - link na SFX ÚOCHB
WoS - link na SFX VŠCHT

Scopus

Scopus - link na SFX NTK
Scopus - link na SFX ÚOCHB
Scopus - link na SFX VŠCHT

Upozornění: Jedná se o databáze s placeným přístupem, proto je nutné je otevřít pomocí odkazů na stránkách knihovny, nebo využijte přímé přesměrování vložením proxy do URL. Přístup je pro vás zajištěn prostřednictvím všech tří institucí (VŠCHT, ÚOCHB i NTK).

 

EndNote nabízí funkci Find full text , která automaticky načítá plné texty v PDF k citacím. Pokud pomocí této funkce plný text nenajdete, máte možnost nakonfigurovat EndNote na hledání v elektronických zdrojích, které jsou dostupné prostřednictvím předplatného všech tří institucí (SFX link), čímž zvýšíte šanci na nalezení požadovaného textu.

Nejprve je nutné konfiguraci nastavit: v záložce "Edit", "Preferences", "Find Full Text" vyplňte do pole "OpenURL Path": https://sfx.techlib.cz/sfxlcl41

EndNote-preferences

Nyní vyberte citaci, jejíž plný text hledáte, a klikněte pravým tlačítkem na "OpenURL Link". Otevře se vám okno SFX (viz níže), v něm zvolte instituci, která má plný text dostupný.

EndNote-openURLlink

Podívejte se též na videonávod na Youtube kanálu EndNoteTraining.

Upozornění: Možnost OpenURL Link nabízí EndNote pouze v desktopové verzi.

 

Studenti a zaměstnanci VŠCHT mohou využít i vzdálené připojení přes VPN a nastavený proxy server v prohlížeči - návody na stránkách univerzity:

 

Při vyhledávání budete ve většině případů směrováni přes linkovací server SFX, který vám poskytne aktuální informace o dostupnosti požadovaného zdroje pro jednotlivé instituce (záložky NTK/VŠCHT/ÚOCHB) a prostřednictvím odkazů Full text available via se dostanete rovnou na plné texty. Pokud zatím nejste přihlášeni, budete vyzváni k zadání uživatelského jména a hesla čtenáře NTK nebo zaměstnance/studenta VŠCHT/ÚOCHB.

SFX - záložky  

Poslední změna: 4.10. 2022 16:10